MOONENMOONEN

multisite, het zwitsers zakmes van wordpress

Als grote organisatie of mantelorganisatie bestaat vaak de wens om meerdere sites naast elkaar te hebben die voor wat betreft ontwerp en gebruikte techniek op elkaar lijken. WordPress Multisite biedt hier een handige oplossing voor. Stel je hebt 31 WordPress websites dan kun je deze onderbrengen in één WordPress installatie. Dat scheelt je uren aan beheer!

één wordpress installatie

WordPress Multisite is een speciale eigenschap van WordPress waarmee je een netwerk van meerdere websites op kunt zetten, met slechts één WordPress installatie. De websites delen gemeenschappelijke elementen zoals ontwerp, beheer en specifieke technische koppelingen en kunnen toch op een hun eigen manier gevuld en beheerd worden.

Het bouwen van een WordPress Multisite vergt wel kennis en ervaring.

In Multisite maak je meerdere sites aan in de beheermodule. De eerste is de “netwerksite” waar je alle algemene instellingen maakt, bijvoorbeeld welke thema’s en plugins in welke sites wel en niet beschikbaar moeten zijn. Onder deze netwerksite hangen alle andere subsites waar per site een eigen beheerder voor is aan te wijzen. Een subsite werkt verder net als een normale WordPress website. Pagina’s, berichten, widgets etc. zijn hier aan te maken en te configureren.

een website of webshop in meerdere talen

Multisite is ook een veelgebruikte manier om van één website/webshop meerdere taalvarianten te maken. Door het gebruik van een multisite ben je flexibeler want je kunt de content per taal geheel naar je hand zetten. Zo ook een WooCommerce webshop. Wellicht wil je in de verschillende landen ook verschillende producten aanbieden. Of zijn er per land ook andere algemene voorwaarden. Alles veel handiger te maken met een WordPress Multisite dan met een vertaalplugin.

maatwerk blijft mogelijk

Als je nu een normale WordPress installatie hebt kun je deze omzetten in een Multisite. Geen probleem. Ook als je maatwerk in je WordPress site hebt gebouwd kun je dit betrekkelijk makkelijk “meenemen” naar een multisite. Het slimme van zo’n Multisite is dat iedere site daarbinnen een unieke ID krijgt. En die ID kun je weer gebruiken in je code om de verschillende sites aan te spreken of andere dingen te laten doen afhankelijk van taal of functionaliteit.

Hieronder zo’n voorbeeld. Stel je wil in een WordPress Multisite een andere “top bar” in de header van ieder subsite. Dan kun je de verschillende sites in je Multisite implementatie aanspreken met hun ID. Dat kun je trouwens overal zo doen. Ook specifieke functies in je functions.php bestand kun je zo per subsite instellen.

voorbeeld code snippet

<!-- topbar NL -->
<?php
$blog_id = get_current_blog_id();
if ( 1 == $blog_id ) {
include 'top-bar-nl.php';
}
?>
<!-- topbar EN -->
<?php
$blog_id = get_current_blog_id();
if ( 6 == $blog_id ) {
include 'top-bar-en.php';
}
?>
<!-- topbar DE -->
<?php
$blog_id = get_current_blog_id();
if ( 5 == $blog_id ) {
include 'top-bar-de.php';
}
?>

Wil je meer weten over de vele mogelijkheden en voordelen van WordPress Multisite? Neem dan gerust contact met ons op.