MOONENMOONEN

redirect je oude url’s om je page rank te behouden

Deze week ging het redesign van onze website de lucht in. Een misvatting is dat het hier alleen om een redesign gaat. Bijna alle URL’s veranderen namelijk. Wil je de page rank van je oude site behouden zul je moeten investeren in treffende redirects.

een url heeft waarde

Google en andere zoekmachines geven waarde aan specifieke URL’s. In je site uit 2005 zou je bijvoorbeeld deze URL hebben gehad voor je “over ons” pagina.

http://www.jezaak.nl/over-ons.html

Na je redesign in 2009 heeft je webbureau er dit van gemaakt:

http://www.jezaak.nl/content/over.php

En in je nieuwe site van 2016 is het geworden:

https://www.jezaak.nl/content/over

Vanuit het perspectief van Google zijn dit drie verschillende pagina’s. In plaats van dat je punten krijgt, dat deze pagina al sinds 2005 in de lucht is, moet je op de strafbank want alle opgebouwde ranking is nu weg. Puur en alleen omdat de URL is gewijzigd.

bij een 404 is je page rank verdwenen

Wat is er dan met de ranking van je oude URL aan de hand? Omdat je oude URL nu dood loopt en dus een 404 geeft gaat Google ervan uit dat de pagina verwijderd is. Stel nu dat vele pagina’s van je site een andere URL hebben gekregen begin je dus eigenlijk helemaal opnieuw qua ranking. Jammer en eigenlijk volledig onnodig. Redirects to the rescue!

gebruik 301 redirects om je (google) ranking te behouden

Wellicht weet je een beetje van de 3-cijferige codes die een webserver gebruikt om te reageren op een pagina die op een server door een browser wordt aangeroepen. 200 is OK, 404 is pagina niet gevonden, 401 is geen rechten op deze pagina, 403 is verboden en 503 is service niet beschikbaar.

Eén van dee codes is 301 (permanent verhuisd). Het zegt dat de opgevraagde pagina vertrokken is naar een andere URL. Google verbindt de oude ranking van de oude URL nu aan de nieuwe URL. Kijk, dat moeten we hebben. Een bijkomende voordeel is dat mensen niet van die vervelende 404-pagina’s krijgen als je naar een oude pagina op je site gaan.

Hoe je op een goede manier redirects aanmaakt is erg verschillend. Dat hangt van je site, CMS en je webserver af. Onze nieuwe site leverde in ieder geval 256 redirects op. Wel even werk… maar dat is het zeker waard want de site is al sinds 2009 in de lucht en dat zijn 7 jaar aan opgebouwde page ranks die we niet willen verliezen. Wij gebruiken de Yoast SEO plugin voor redirects. Dat kan alleen in de betaalde versie van de plugin. Deze plugin is echter zo waardevol dat we sowieso hiervoor betalen. De makers moeten ook ergens van leven 🙂

Wil je meer weten over redirects? Dan ben je meer dan welkom.